Podcasting yapmaya başladın, ilk bölüm yayınlandı sonrası ne olacak peki? Ne kadar sıklıkla bölüm yayınlamam gerekiyor? Takvim aralığım ne olursa başarıyı yakalamış olacağım? Öncelikle sık sık bölüm yayınlıyor olman değil seni başarılı yapacak olan, bölümlerinin sürekliliği seni istediğin noktaya taşıyacak. Bunu netleştirdikten sonra bölümleri ne kadar sıklıkla yayınlaman gerektiğin konusuna bakalım.
Yayıncılar, haftada bir iki haftada bir ya da ayda bir yayın yapıyorlar. Bazıları her gün yayın yapabiliyor bu biraz neyden beslendiğinle ve içerik konunla alakalı bir durum aslında. Mesela gündemden haber veren, futbol maçları hakkında konuşan bir Podcast yayının varsa içerik üretmen kendine konu bulman çok da zor olamayacaktır. Ama sen içerik çalışması uzun zaman alan, içerik çıkartmak için araştırmalar, okumalar ya da izlemeler yapan bir yayıncıysan süre senin için farklı işleyecektir. Her gün yayın yapmak belki önceki birikimlerden dolayı kolay olacak ama ilerleyen zamanlarda aynı tempoda işlevsel bir durum olamayacağı için senin bir yerde motivasyonunu düşürecektir. O yüzden şunu sor kendine, ben çok fazla bölümü olan bir yayıncı mı olmak istiyorum yoksa, içerikleri kaliteli bir yayıncı mı? Verdiğin cevap aslında sana bu konuyla ilgili ilk harita işaretini çıkartacak.
Fazla bölüme sahip olup, dinleyicilere dolu dolu bir içerik sunmayan bir yayıncı olmak sana çok bir şey kazandırmayacak dürüst olmak gerekirse. Sadece varım ve buradayım demenin bir yolu bu. İçerikler üzerine düşünülmüş, araştırılmış metinler dinleyicilerin dikkatini çekeceği gibi sana sadık bir dinleyici kitlesi oluşturacaktır. İşte o zaman durum haftada bir yayın yapıyorsan, haftalık senden içerik bekleyenlere, iki haftada bir yayın yapıyorsan senden iki haftada bir içerik bekleyenlere dönecek.
Diğer bir nokta, iyi bir iş çıkarman ne kadar sürer? Belki bir hafta, belki daha uzun… Kendine dürüst ol verdiğin cevap seni yine konumlandıracak. Çok yoğun çalışıyorsundur içeriğine zaman ayırmak için günlere haftalara ihtiyacın oluyordur. Herkes tam zamanlı içerik üreticisi olacak diye bir kaide yok sonuçta. Sana yardımcı olacak bir ekibe de sahip olmak zorunda değilsin. Montajından, metni yazmaya, içerik çalışmalarına ne kadar birçok şeyi sadece sen yapıyorsan hepsi için zaman ayırman seni zora sokabilir. Bunları düşünüp kendine yine bir takvim çıkarabilirsin.
Seninle Aynı Kategoride Yayın Yapanları İncele, Aynı kategoride benzer yayıncılar neler yapıyor onlara bak, ne sıklıkla içerik üretiyor, mevcutta kitlesi onlardan ne bekliyor ve bunun zamanlamasını nasıl ayarlamışlar. Bu da sana yardımcı olacaktır. Rakiplerin bir diğer yol haritandaki işareti sana gösterecek ama bunu yaparken, tanınmış bir içerik üreticisinin şartlarına sahip olmadığını da düşünerek adım at. Yukarda da bahsettiğim gibi onunla çalışan bir ekibe sahip olabilir ve içeriklerini üretmek seninkinden daha kolay olabilir onun için sen kendine uygun şartlarda neler yapabilirsin ona bir bak 😊
Yani özetle, bir yola çıktıktan sonra belirli konularda endişe duyman çok normal hatta bu endişeler senin motivasyonunu bile düşürüyor olabilir ama çözümsüz değil. Kendine uygun çalışma sistemini iyi planladıktan sonra devamı zaten geliyor. İyi bir iş yapmanın temel adımlarından biri değil mi zaten planlama yapmak?
Sadece sürekliliğini koru…
Tıkanma yaşayabilirsin ki bu hepimizin başına geliyor. O zamanda mevcut kitlene bunu bildir. Bir süre bölüm gelmeyeceğini söyle 😊 Dinleyicilerini bu sayede kaybetmeden tutabileceğin gibi aynı zamanda kendine de zaman yaratmış olacaksın.
Kolay gelsin o halde 😊
Comments