top of page

Podcast İçerik Üreticiliği ve Yasalar

Hayat içinde bir çok konuda yasalara dikkat etmeye çalışırken, içerik üretirken de yasalara uyuyor muyuz?

Yeni başlayanlar ya da halı hazırda podcast yayıncılığı yapanlar için olacak aslında bu yazı.

Öncelikle belirtmek isterim ki, herkes her şeyi bilerek başlamıyor bir işe. Başta yapılan hatalar ya da farkında olmadan içinde olunan bir hata söz konusuysa eğer belki neçizane bir bilgilendirmeye bu sorunu ortadan kaldırabiliriz.


1.Öncelikle Genellikle Herkesin Düştüğü Hata; Telifsiz Müzik Kullanımı


İntro ya da outro' da kullanılan müzikleri yayıncılar sorduğumuzda genellikle random olarak bir yerden aldıklarının hatta bunun teklifiyle ilgili bir sıkıntı yaşamayacağını söylüyor, küçük bir yayını olduğunu bu durumun fark edilmeyeceğini düşünüyor ama durum hiç öyle değil.

İster büyük yayının olsun ister küçük, müziğin sahibi size telif uygulama hakkına sahiptir ki, bu durumda sadece müziğinizi kaybetmekle kalmaz aynı zamanda para cezası bile alabilirsiniz.

Bu yüzden stok sitelerinden alacağınız lisanslı müzikleri kullanmaya özen gösterin. Ücretsiz olarak YouTube Studio' nün kendi lisanslı Telifsiz müzikleri de var onlara da bir göz atın derim.


2.Sözleşme Kullanmamak


Aslında, genellikle yaşanan sorunların çözüme ulaşamamasının nedeni sözleşmedir.

Bir içerik üreticisi olarak start verdiniz, en basitinden bir partnerle ya da yardımcı sunucu ile işe başladınız. Küçük bir yayının olarak başlayıp sonrasından işler iyi giderken dilerim ki olmaz ama bir anda ayrılma karar verdiniz, bu durumda yayın adı, içerik konsepti, Web sitesi ya da sosyal medya kanallarının kullanımı kimde kalacak gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. İşte, sözleşme bu durumlar için önemli. Çünkü anlaşmazlıktan kaynaklı çıkacak problemlerde bu sefer verdiğiniz tüm emek ortadan kaybolabilir.

Bu yüzden bu ve bunun gibi bir çok konuda sözleşme desteği almanıza fayda olacaktır.


3.İçeriklerini İçin Başkalarının Çalışmaların Alırken İzin Almamak


Müzikten için geçerli olan durum burada da geçerlidir aslında. Cover’ da kullandığınız tasarım materyaller, bölümlerde kullandığınız resimler ya da İçeriklerini alırken size ilham olmuş veya katkı koymuş olan içeriklere atıf yapmamak...


Bunlarda aynı durum kapsamına giriyor. Burada belki de en önemlisi, bir bölümün içeriğini oluştururken kendinizden pay biçin, ne kadar emek ve zaman harcadığınız bir düşünün.


Evet bunların bir yasal yaptırımı veya para cezası elbette ki var ama tek caydırıcı sebep bunlar olmasın. Verilen emeğe saygıdan dolayı bile ufak bir teşekkür borçluyuz belki bize İlham olan o çalışmalara ☺


Herkese Kolay Gelsin ☺


bottom of page