top of page

2022 Podcaster Olma Rehberi-Podcast Planlama

Koskoca bir yılı daha geride bıraktık. Yeni yıl, yeni kararlar alındı… Sosyal hayatınız, özel hayatınız ve iş hayatınız için birçok konuda kararlarınız var ve 2022 de bunu gerçekleştirmek için adım atmaya kararlısınız, belki de başladınız. Erteledikleriniz, zamanı var diye beklediklerinizde bu yıl gerçekleşir belki kim bilir… Her içerikte, Podcasting hakkında farklı konulara eğilip, Podcastersanız size bir artık değer katmak ya da bu yola çıkma niyetindeyseniz size yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda aslında anlattıklarımızdan çok farklı olmayan bir konuyu ele aldık geniş bir çerçeveden de değerlendirilmesi açısından üç bölümden oluşacak bir içerik hazırladık sizin için. Yeni yılın ilk günlerinde, belki Podcasting konusunda size motivasyon oluruz…

Başlayalım o halde…


Podcast'i Planlama

Podcast çekmeye başlamadan önce aslında bu iki soruyu kendinize sormanız, ilerleyen içerik üretim süreçlerinde size faydası olacaktır. Podcast’iniz Ne İçin? Biraz komik gibi gelse de, bu podcast’i neden çekiyorsunuz. Mesleğinizle alakalı bir iş modeli kurma niyetinde misiniz? Yoksa bir hobiniz var ona tutkuyla bağlısınız ve bunu bir kitleyle mi paylaşmak istiyorsunuz. Ya da boş zamanınız var bir şeyler yapayım, hem kendime yetkinlik kazandırırım hem de ne olacağı belli mi belki bir ek gelir elde ederim gibi bir niyetiniz mi var? Cevaplarınız her şey olabilir sadece önemli olan verdiğiniz cevaba içerik, hedef kitle ve buna bağlı olarak Podcast yayınlarınızdan beklentilerinizi belirlemek. Bu sorunun cevabı size kılavuz olacağı gibi motivasyonunuz açısından önemli olacaktır.


1.Podcast’iniz Kim İçin?

Podcast Planlamanıza başladınız ikinci önemli sorumuz ise, siz bunu kim için yapıyorsunuz? Dinleyici hedefinizde kimler var… İşinizi anlatacağınız ve buradan bir iş modeli çıkaracağınız bir yolculuk olacaksa Podcast sizin müşterileriniz neyi, nasıl ve çağımızın en önemli problemi olduğu için söylüyorum en hızla bekliyor. Dinleyici sizden gelecek olanları bunlara verdiğiniz cevaplara göre alacak ve sizin takipçiniz bu şekilde olacak.

Bu yayınları hobi olarak yapın ya da yukarıda söylediğim gibi işiniz için yapıyor olun, iyi belirlenmiş bir hedef kitle ve ona uygun içerikler sizi yukarıya taşır.


2.Podcast’e başlamadan önce bir kitlem olması gerekiyor mu?

Bu yeni başlayacak olanların sıklıkla sorduğu bir sorudur. Bir Podcast yayına başlamadan önce, kitleye sahip olmak elbette büyük bir avantajdır. Hatta böyle kişilerle Podcast içerikleri oluştururken, hedef kitle analizi yerine, takipçilerine sosyal medya üzerinden soru-cevap yapmayı bu sayede ne tarz içerikleri dinlemeyi istediklerini, nasıl dinlemek istedikleri gibi soruları sorarak, kitle üzerinden analiz sonuçlarına rahatlıkla ulaşabiliyoruz ve yayına başlandığında mevcut kitle üzerinden dinleme sayıları elbette ki oluyor. Fakat, yeni başlayacak olan biri için bu vazgeçmek için ya da başlamamak için bir sebep olmamalı. Çünkü, takipçisi olan bir içerik üreticisi de ilk başladığında bu kitleye sahip değildi. İçeriklerini üreterek, devamlılık ve süreklilik göstererek o duruma geldi. Yani yolun başında olmak sizi çizginin gerisine atmış olmuyor. Bunun motivasyonunuzu düşürmesine ya da size engel olarak görünmesine müsaade etmeyin… 2020’de başlayıp 2021 in sonunda çok büyük başarılar yakalamış kendine sıfırdan yeni kitle oluşturbirçok çok podcaster olduğu gibi sosyal medya platformlarında da buna benzer içerik üreticileri var. O yüzden hikayenize başlamadan, sonunu yazmayın…


3.Dinlemeleri İçin Onlara Bir Neden Verin

İsterseniz hayatlarındaki sorunlara çözümler bulun, isterseniz çok sevdikleri filmler, diziler üzerine konuşup içeriklerinizi üretin ama belirlediğiniz hedef kitlenin bunu dinlemesi ve daha sonrasında da diğer bölümlerinize gelmesi için içeriklerinizi oluşturun. Şunu sorun mesela kendinize; “Ben Hedef Kitlemin İçin 10-15 başlıkta içerik oluşturabilir miyim?” vereceğiniz cevap başlıkta değindiklerimiz konusunda size yardımcı olacaktır.


4.Podcast’e İsim Vermek

Şovunuz için gerçekten yaratıcı isimler düşünüp bulabilirsiniz ama arama yapılırken kolaylıkla bulunması için hem de kullanıcının karşısına çıktığında amacının ne olduğu anlaşılması açısından kullanabilir ve anlaşılabilir başlıkları seçmeye özen gösterin.


5.Açıklama

Podcast açıklama kısmına, kısa ve anlaşabilir şekilde yayınlar hakkında bilgi vermeniz kullanıcıların neyle karşılaşacağı konusunda yardımcı olmuş olacaktır.

1 Comment


<h1>ilayda</h1>
Jan 16, 2022

Guzel

Like
bottom of page