top of page

Youtube VS Podcast

2013 yılından sonra ivme kazana Youtube un büyüme rakamlarına bakıldığında Podcast’in büyüme rakamları ile yakın bir düzlemde gittiği görülüyor.

Peki siz hangi taraftasınız? Youtube trenine erken binseydim diyen taraf mı? Podcast trenine yetişmeye çalışan mı?

Hadi inceleyelim…


Size en uygun platforma karar verin.


Dijital medya derya deniz bir mecra… Kullanacağınız enstürmanları en iyi şekilde seçmeniz lazım ki. Ortaya güzel bir müzik çıkarabilin.

Ülkemizde maalesef ki(şuan için) podcast yayıncıları platformlar üzerinden bir gelir elde edemiyorlar. Yani Youtube gibi izlenme-dinlenme başına aldığınız bir para yok. Eğer temel amacınız para kazanmak, buradan gelir sağlamak ise uzun vade de düşünmeniz gerekmektedir. Ama sektörün yapmış olduğu yatırımlar ve çalışmalar durumun değişeceğini artık Podcast yayıncılarının da Youtuber lar gibi gelir sağlayacağının sinyallerini bize vermektedir.


SEO Olarak;

Youtube bir arama motorudur. Kullanıcılar her gün Youtube da aradıkları içerikleri bulmak için anahtar kelimeleri kullanarak istedikleri içeriklere ulaşabiliyor. Yani Youtube içerik üreticileri stratejilerini belirledikten sonra iyi bir Seo çalışması ile içeriklerini ulaşılabilir duruma getiriyor.


Fakat Podcast’e işler tam olarak böyle ilerlemiyor. Kendinize ait bir Podcast barındırma siteniz yoksa eğer Google aramalarında Podcast içerikleriniz için yapacağınız seo çalışması Youtube kadar kapsamlı olamıyor. Apple, Spotify ve bir çok podcast barındırma platformları üzerinden arama motoru özelliği sunulmadığından dolayı


İzlenme Süresi Olarak;


Hızlı tüketim artık izlenme-dinleme alışkanlıklarımıza derin değişiklikler getiriyor. Kullanıcılar artık uzun içerikleri izlemek için vakti ve zamanı yok. Durum böyle olunca artık isteğimiz hızlı tüketilen ve kontrol edilebilen içerikler. Yani telefonumuzdan,tabletimizden ya da bilgisayarlarımızdan izlediğimiz, dinlediğimiz bir içeriği durdurmak ileriye sarmak ya da geriye sarmak istiyoruz ya da izlediğiniz bir içerikten sıkılıp başka bir içeriğe kolaylıkla erişmek istiyoruz.


Biz 2 saatlik bizi saran bir filmi kesintisiz olarak izleyebilir sonrasında duygusal ve zihinsel olarak rahatlamış hissedebiliriz.


Fakat iş Youtube da bir videoya ya gelince ortalama izleme sürelerinin 2.5 dk-3.0 arasında olduğunu görüyoruz izleyeni ekranda tutmak için eklediğimiz ses efektleri,videolar,resimler ya da daha başka zenginleştirmek için yaptığımız çalışmalar da cabası. Youtube yüklenen içerikler ve onların izlenme süreleri üzerinden para kazanan bir platform. Yani ne kadar izlenirseniz Youtube sizi o kadar önemser.Youtube,içerik üreticilerinin içeriklerini yüklenen video dakikası ve izlenmesi sürelerinin yüzdeleri üzerinden bir algoritma oluşturmuş. Bu yüzdeler üzerinde kalan içerikler kaliteli,altında kalanlar ise kalitesiz içerik olarak değerlendirilmektedir.


Fakat, Podcast de durum biraz daha farklıdır tabii; Tüketimi daha kolay içerikler olduğu için 40-45 dk lık bir Podcast'in tamamında olmasa bile dinleyiciler %50-%60 arasında dinleme göstermektedir. Tüketimi neden kolay peki? Sizin bir mikrofonun başında anlattıklarınızı dinleyiciler bir kulaklıkla ya da arabalarında okula, işe giderken ya da bilgisayarın başında çalışırken, akşam sabah trafiğinde arabalarının radyosundan dinleyebiliyor yani Podcast tüketmenin video içerik tüketmek kadar zahmeti yoktur. Zamanın özellikle bu kadar değerli olduğu günümüzde…


Ekipman olarak peki;


Youtube videolarını çekmek bir akıllı telefon kamerası ve bir yaka mikrofonuyla yapılabilir. Zaten bu işe yeni başlayan içerik üreticilerin çoğu bu şekilde başlıyor. Fakat,ideal bir durumdur o üzerine tartışılacak bir durumdur. Önceden de söylediğim gibi kullanıcılara bir içeriği izletmek,ekranda tutmak için hazırlık için zor bir süreç. Ekranda tutma süresini artırmak,içeriklerinizin kaliteli olarak değerlendirilmesi kaliteli içerik üretmekten geçtiğini düşünüyorum ben. Yani ışığıyla,ses kalitesiyle ve en önemlisi görüntü kalitesiyle bir çok alanda mükemmel olmasa bile iyi dikkat çekiyor.


Yani söylemek istediğim, çekim için tabii ki gidip binlerce liralık bir fotoğraf makinası almanıza gerek yok ilk aşamada ama fiyat-performans ekipmanlarına sahip olup. Işığın ve sesin iyi ayarlanmış olması yeterlidir. Kimse görüntü kalitesi kötü,ışığı iyi ayarlanmamış,ses akustigi olmayan bir video içeriği izlemek istemez. Hele ki teknolojinin tüm nimetlerini sonuna kadar kullandığımız bu çağda...


Fakat, podcast çekerken durum biraz daha farklı. Bir telefonun kulaklığı bile podcast çekmek için yeterlidir. Tabii ki bu da ideal değil ama ideal bir ekipmanın maliyeti Youtube daki kadar maliyetli değil.


Bir mikrofon ile bilgisayar başında ya da telefondan iyi kurgulanmış bir metin ile Podcastlerinizi oluşturabilirsiniz.



Tabii ki çok iyi ekipmanlar kullanıp içeriklerini çok farklı yerlere taşıyanlarda var. Bir setup kullanıp kendi mixlerinizi yapabilir iyi mikrofonlarla içeriklerinizi oluşturup ses kalitenizi daha üst seviyelere taşıyabilirsiniz bu size kalite ve özgünlük kazandırır ama bunlar olmadan da iyi bir içerik ortaya çıkarmanız zor değil. Düşük maliyetlerle orta segment de içerikler oluşturup daha sonradan kendinizi büyüterek ilerleyebilirsiniz.


Elbette ki durumun sizin hangisini en iyi şekilde göstereceğinizle de alakası var bu da bir içeriklerinizin metalarıdan biri. Yani siz bir Podcast aracılığıyla mı göstermek istediklerinizi daha iyi gösterebilirsiniz yoksa Youtube videosuyla mı? İlk başta kolay gibi görünse de kamera kayda başladıktan sonra konuşamayan kendini rahatsız hisseden biriyseniz yol almanız biraz zaman alabilir. Youtube içeriklerin de hem görüntünüzle hem de sesinizle kendinizi çok iyi ifade etmeniz samimi olmanız karşınızdakine o enerjiyi vermeniz gerekiyor konunuz ne olursa olsun. Görüntü ve ses... bunu sağladıktan sonra içeriklerinizi zenginleştirip kendi kitlenizi oluşturabilirsiniz.


Özetle;

Kamera korkum var ben sadece mikrofonla şahane içerikler oluşturabilirim diyor olabilirsin. Ama sorman gereken başka bir soru daha var unutma. İçeriklerin Podcast için uygun mu. Bir ses kaydı ile içeriklerini dinleyiciye aktarabilecek ve kendine bu şekilde bir hedef kitle oluşturabilecek misin?

Ve ne olursa olsun ister Podcast içerikleri oluşturuyor ol ister Youtube. Sevdiğin ve uzman olduğun bir konu hakkında konuşacaksaksan eğer üretimde tıkanmayacağına inandığın bir alanda ilerlemeni tavsiye ederim. Her içerik üreticisinin tıkandığı,üretmediği bir zaman muhakkak oluyor. Zamanın bizi eve tıkadığı günlerde mesela süreç herkesi aynı duruma aldı. Böyle bir durumda da üretebilecek misin onuda düşün bence. Bir de üzerine Youtube da içerik üreticisiysen Youtube algoritması senden her hafta belirli gün ve saatte içerik bekliyor hastalık ya da beklenmeyen bir durum için malesef ki ayrı bir algoritması çalışmıyor :D Bu durum şuanda Podcast içerik üreticileri için geçerli bir durum değil ilerde durum değişecek mi bekleyip göreceğiz :)



bottom of page