top of page

Tek Kişilik Format: Artı Ve Eksileriyle

Tek kişilik podcast formatı, yapanın çok iyi yaptığı ama deneme yayını yapan ya da yeni podcast çekmeye hevesi olanın zaman zaman hevesini kaçırıp motivasyonunu düşüren bir formattır ama aynı zamanda bir o kadar özgürlük ve özgünlük doludur.

Bu yazımızda, tek kişilik formatın eksilerini ve artılarını göstererek nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini anlatmaya çalışacağız.

Hadi başlayalım…


· Tek kişilik formatta, ortak bir sunucu ya da misafir olmadan, bölümü daha ileriye taşımak için fikirlerini tartışacağın ve programı bu minimalde ileriye taşıyacağın bir düşünce partnerin yoktur. Bu yüzden tekli formatlar, her ne kadar planlanmış, metni yazılmış içeriklerde olsa, monolog bir konuşmaya benzemektedir.


· Tekli formatın en avantajlı özelliğiyse, programda tek kişinin sizin oluyor olmanızdır. Yani, bölümleri kayderken birine bel bağlamınıza gerek olmadan, istediğiniz zaman, istediğin şekilde bölüm kayıtlarınızı alabilirsiniz.


· Tek başınıza olacağınız için bazen lafı çevirmek ya da eğlenceli hale getirip dinlendirmek diğer formatlara göre biraz daha mesai gerektir ama rotanızı en başında iyi belirlerseniz ve ayrıntılı çizerseniz ve en önemlisi metne bağlı kalırsanız programınızı güçlü bir hale getirebilirsiniz.


· İyi planlamanın başında da elbette iyi yazılmış ve tasarlanmış bir metin gelmektedir. İyi bir metne sahip olmak, rotası belli olmayan, lafı geldiği gibi konuşan ya da kafasından geçen her şeyi cümleye döken bir program yapısından çıkarır… Dinleyicilerinize eşsiz bir yolculuk şansı verir… Programın yönünü belirleme de bu anlamda size yine artı değer katar.


· Tek kişilik format örneklerini dinleyerek, zihniniz de belirli noktaları yine işaretleyerek neler yapmanız gerektiğini ya da nerede eksik nerede fazla olduğunuzu bulabilirsiniz. Tek kişilik format, o alanda uzman olduğunuzu ve bunu iyi bir şekilde aktardığınızı da gösterir. Yaptığınız her neyse, işiniz, hobiniz ya da konuşmaktan hoşlandığınız bir konu her neyse bunu iyi yaptığınızı gösterir…

Ve aslında…


Yalnız da değilsindir. Tek kişilik formatta podcast çekiyorsanız, kendinize göre formatı da çekip çevirebileceğiniz anlamına da geliyordur bu ve konunuzla alakalı biriyle sohbet ya da röportaj formatında farklı farklı yayınlarda-bölümler oluşturabilirsiniz. Hem içeriğinizi çeşitlendirip hem de dinleyicilerinizi bu şekilde şaşırtabilirsiniz.

bottom of page