top of page

Podcast Nedir?

Retro Effect mi yoksa teknolojinin son harikası klişesi mi?

Kafalarımızı aydınlatalım ve ne olduğuna birlikte bakalım...


Podcast, hepimizin az çok aşina olduğu radyo programları gibi bir "ses" üzerinden yayın yapan bir platform. Format olarak benzese bile aslında çok benzerlikleri yok. Hatta en büyük

farkı Podcast yayınlarının telefondan, tabletten ya da bilgisayardan istediğiniz zaman istediğiniz yerde dinleyebilen ve paylaşabilen içerikler olmasıdır. Peki, Her Dinlenilen Podcast Mi?

Son yıllarda Podcast'in bu kadar gündem olması, birçok içerik üreticisini harekete geçirdi. Birçok radyo programı, Youtube içerik üreticiler, Tedx Konuşmacıları gibi daha birçoğu mevcutta olan içeriklerini Podcast formatına getirip buradan yayın yapmaya başladı. Evet bu Podcast içeriklerinin çeşitlenmesi için bir adım fakat başarılı mı o tartışılabilir. Podcast günümüzde hayatımızdaki taze bir soluk gibi görünse de, bu onun yeni bir oluşum olduğu anlamına gelmiyor.

Apple 2012' de Apple Podcast'i kurduğundan beri aslında Podcast olgusu hayatımızın içinde. Biz sadece yeni tanıştık. Bu yüzden Podcast de aslında tüm içerik platformları gibi kendi ekosistemine sahip bir medya aracı.

Bu ekosistemde neler var?


1. Orijinallik!

Podcastler orijinal içeriklerdir. Her yayıncı kendi yarattığı bir formata, Podcast diline göre içeriklerini oluşturur ve bunun etrafında yayınlarını yapar.



2. Kontrol Sizin Elinizde!

Podcastlerinizi günlük, haftalık ya da aylık istediğiniz gibi istediğiniz şekilde planlayabilirsiniz. Bu tamamen sizin tercihinize, içeriklerinize ve formatınıza bağlı. Şu an içinde Youtube gibi bir algoritma sistemini barındırmadığı için, içerik takviminizi kendinize göre ayarlayabilirsiniz.



3. Formatını Sen Belirle!

Podcast de format tamamen yayıncıya aittir. Yani yayıncı ister solo, ister partner ya da böyle bir ağı var ve devamlılığının geleceğine inanıyorsa yayınlarını konuk alarak da yapabilir. Yani nasıl rahat içerik üretecekseniz...



4. Özgürsünüz!

Eğer bir iş modeli çerçevesinde yayın yapılmıyorsa konu seçmekte tamamen yayıncıya kalmıştır. İster mesleğiniz hakkında isterseniz hobileriniz ya da gündem hakkında tercih tamamen size aittir.





Bu özgürlüklerinizi içeriklerinize özgünlük kazandırması dileğiyle...


Kolay Gelsin!

Öykü Müftügil Kaynak: www.thepodcastarea.com

bottom of page