top of page

İçerik Konusu Mu? İçerik Başlığı Mı?

Podcast içeriklerine başlık oluşturmak çok sonradan akla gelebilir ya da içeriğin konusu başlıktan daha önemliymiş gibi düşünülebilir. Ancak, yayınız için başlık unsuru hayati bir önem taşır.

Bölüm yayınları oluştururken içerik konusu üzerine ciddi bir emek ve zaman harcarsınız. Ancak bu içeriğin adlandırılması üzerine, biraz düşünmek içeriği daha ilgi çekici, dinlenebilmesi için merak uyandırıcı bir forma getirilmesi konusunda büyük bir adım olacaktır.

Youtube'da, sosyal medya da ya da bir blog yazısına denk geldiğiniz de dikkatinizi çekmesi için öncelik başlığına bakarsınız değil mi? Başlıkta anlatılmak istenen içerik konusu siz de merak uyandırdıktan sonra tıklarsanız, izlersiniz-dinlersiniz ya da okursunuz.

Sosyal medya ve dijital medya da artık her şey o kadar hızlı tüketiliyor ki, zaman kavramı çok kısıtlı hale geldi, bu sebepten kullanıcı olan bizler bir içeriği tüketme konusunda eskisi kadar bonkör değiliz, ilgimizi çeken bize farklı gelen, meraklandığımıza gidiyoruz.

Podcast yayıncılığı içinde bu geçerli, içerik konunuz ve anlatıelbette kietteki kaliteniz açısından çok önemli ama kimse evrenden aldığı mesajla bölümlerinize tıklamayacak. Bunu sizin sağlamanız gerekiyor. Yani kendi bacağınızı yine kendiniz keseceksiniz.

İçerik başlıkları oluştururken peki nelere dikkat etmelisiniz?

Birçok maddeyi içinde barındırıyor aslında bu, sadece bunu yap ve içeriklerini ilgi çekici hale getir demek yeterli olmuyor. Birçok bileşeni barındırıyor içinde...

Peki neler bunlar?


1.Arama Motoru Optimizasyonu.


Bir bölümü planlarken kitlenizi ve sizi keşfetmemiş hedef kitleyi düşünün.

1. İçeriğinizle ilgili en çok hangi kelimeler aranıyor?

2. Hangi sorulara cevap arıyorlar ve içeriğinizde bu sorunların cevabı var mı?

3. Onlara yardımcı etmek için nasıl bir konumlanmanız var?


Kullanıcıların aradıklarını içeriğinizde tam anlamıyla verip vermediğinize dikkat edin öbür türlüsü tıklama tuzağı olacaktır unutmayın.


2.Başlıklarınızı Analiz Edin.


Oluşturduğunuz başlıkların ne kadar etkili olduğunu anlamanız için tahminlerde bulunmanıza aslında gerek yok. İlk başta tahmin yürütüp bu çok tıklanır deyip hazırlığınızı ona göre yapabilirsiniz ama bölüm yayınladıktan sonra dinlenme tahminlerine gerek yok. Birçok dijital platform zaten bölümlerinizle ilgili analizleri size veriyor. Tabii ki, bu başlıktan dolayı tıklandı şeklinde olmuyor ama içeriklerinizden eminseniz ve üzerine çalışıp bir başlık oluşturduysanız istatistiklerdeki dinlemeden, hedef kitle sapmalarından ya da dinleyici sayılarından stratejinizin ne kadar verimli olduğunu anlarsınız ve bu sonuç size bir pusula çıkarır.


3. Bölüm Başlıkları Ne Kadar Uzun Olmalıdır?


Bu platformlar için değişiklik gösterebilir, 65 karakteri bir platform tam gösterse bile başka platformlarda bu kesilebilir bu sebepten, en fazla 60 karakter olmasına dikkat edin ki, çok daha uzun başlıklarda kullanıcıları yorabilir.


Peki iyi bir Podcast Başlığı Örneği Nasıl Olmalı?

Podcasting yapmak için 10 Güzel Sebep

5 Adımda Podcast Stüdyosu Hazırlayın

7 Madde de İşletmen İçin Podcast' in Önemi


Ne Olmamalıdır?

2.Bölüm

7. Bölüm|10 Madde de Podcasting

Podcasting Nedir


Özetle,

Podcasting başlıklarınız

⦁ Hedef kitlenizin dikkatini çekecek ve değerli bulacağı başlıklar oluşturun

⦁ Aramalarda çıkan algoritmaya uygun başlıklar oluşturun

⦁ Gereksiz kelime israfından kaçının, kısa ve öz olun

⦁ Bölüm dizini ya da adı vermekten kaçının

⦁ Yaratıcı isimler, algıyı uyandırıp dikkat çekici başlıklar oluşturmaya özen gösterin

⦁ İçerik başlığınız beklentiyi karşılasın kimseyi tıklama tuzağına düşürmeyin

⦁ İstatistiklerinizi sürekli olarak kontrol edip analizlerinizi yapın.


bottom of page