top of page

Hedef Kitle İle Etkileşim Kurmanın İpuçları

Dijitalin ve teknolojinin her yaştan her kitleyi barındırdığı bu zamanlarda içerik üreticilerinin takipçileri ile etkileşimde olması her zamankinden

daha önemli bir durum haline gelmiş durumda. Kitleniz ile ister yüz yüze bir etkileşim kurun isterseniz online dan ama bunun çok önemli olduğunu sakın atlamayın.

Dijitalleşen neslin en çok dikkat ettiği şey, takip ettiği içerik üreticileri tarafından varlıklarının farkına varılmasıdır. Yani terimsel karşılığı ile etkileşim…

Pandemi ile birlikte, kullanıcı alışkanlıklarındaki en derin değişiklik burada kendini gösterdi aslında, önceden de etkileşimde olmak önemli bir kavramken şimdilerde

etkileşime girme durumu bir rekabet ortamı oluşturdu.

Öyleyse Ne Yapmalı?


1.Dinleyicilerle Yayın Oluşturmak


Bir akışta veya kayıt sırasında sosyal medyada açtığınız bir soru-cevap bölümüyle kitlenizle etkileşimde kalabilir ve yayınlarınıza canlı bir akış getirebilirsiniz.

Ya da yayınınızın ilgi çekeceğini düşündüğünüz bir kısmını, sosyal medyaya taşıyın ve buradan canlı sohbet, anket ya da soru-cevap şeklinde kitlenizle etkileşiminizi artırın.



2. Hedef Kitleyi Tanıma ve Geri Bildirimleri Değerlendirme


Çoğu Podcast barındırma platformu, istatistik sonuçlarında, dinleyicilerin demografik bilgilerini de veriyor. Bu göstergelerden hedef kitleniz hakkında ayrıntılı bilgi elde edebilirsiniz. Buradan elde ettiğiniz bilgiler ile sosyal medyanızdan kitleniz için anket sorular ya da içerikler oluşturup onlardan yine geri bildirim alabilirsiniz. Bu geri bildirimler ve demografik sonuçlar hem içeriklerinizi düzenlemenizde size yol göstermiş olacak hem de etkileşiminizi artıracaktır.



3.Yorumlar ve Mesajlar


Belki de en önemlilerinden biri. Sosyal medyadan aldığınız yorumları olumlu ya da olumsuz ayrımı gözetmeden mümkün olduğunca cevaplamaya özen gösterin.

Size gönderilen e-posta ve mesajları atlamayın, kitlenize onların size motivasyon sağladığı mesajını mutlaka verin ki bu yola onlarla birlikte devam ettiğinizi bilsinler. Bu kitlenizle sizin aranızda, sadakat bağını oluşturacaktır.

Dijitalde bir iş yapıyorsanız, olumlu geri bildirimlerin yanında olumsuzlarının olacağını da göze almış olmanız gerekiyor. Onlarla baş etme mekanizmasını ve esnekliğine sahip olmanız gerekiyor. Kişilik haklarınıza saldırı ve hakaret içerin mesajlara cevap vermek ya da tartışmaya girmek her zaman bir çözüm olmayabilir ama eğer bunu yapacaksanız “Herkes unutur ama Dijital Unutumaz” ı da düşünerek karşı tarafın anlayabileceği bir üslupla cevap verin.



4. Blog Yazın


Blog yazmak arama motorları aracılığı ile etkileşime girmenin en iyi yoludur. Podcast dünyası kendi içinde bir SEO sistemine sahip olmadığı için, bölümlerinizi ya da içeriklerinizle bağlantılı olarak oluşturduğunuz blog yazıları arama motorlarında optimizasyonunuzu sağlayacağı gibi, etkileşim ve bilinirliğinizi de artıracaktır. Ayrıca da kitlenize seçenek bir içerik modeli de sunmuş olacaksınız.


Eğer Podcast yayınlarınızın etkileşime girmesini istiyorsanız bu önerilere kulak verin. Pişman olmayacaksınız . 😊

bottom of page