Hemen hemen her podcast içerik üreticisinin hayalidir aslında mükemmel bir podcast stüdyosuna sahip olmak. Ses geçirmeyen ve akustiği olan duvarlar, geniş bir çalışma masası ve kayıt ekipmanları... Kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi?
İçerik kalitesi ve devamlılığının sen kalitesinden daha önemli olduğunu önceki yazılarımızda belirtmiştik ama podcast yayınlarınız büyüdükçe, dinlenmeleriniz arttıkça daha profsyonel bir çizgiye geçmek isteyebilirsiniz ki bu gayet olağan bir şey. Aynı zamanda dinleyicilerinizde sizden artık yayınlarınıza yatırım yapmanızı bekleyecektir.
Fakat burada kastettiğimiz, çekim yapmak için bir stüdyo tutup ciddi masraflara girmek değil.
Evinizin imkanları dahilinde daha az masraf ve zahmetle bir küçük stüdyo kurmak anlatmak istediğimiz.
Öncelikle bilmen gereken bir sesin kalitesi sadece mikrofon ve ekipmanla sağlanmaz. Kayıt yapacağın odanın akustiği en büyük değişkendir ses kalitesinde. Yani duvarlara yapıştırılan köpükler var ya işte onlar dışardan sesin sana gelmesini engelleyen ekipmanlar değil, sen kayıt yaptığın sırada sesin sert zemine çarpmasını engelleyip, yumuşatan ve sesin kalitesini iyileştiren bir ekipman.
Akustik ve Yankı!
Sınıfının en iyisi mikrofona sahip olsanız bile, eğer kaydınızı bir mağara ya da kuyuda yapıyorsanız sesinizin yine kulağa hoş gelmeyecektir. Sesin sürekli yankı yapıyor olması, amatörce görünmenize sebep olacağı gibi kulağa da hoş gelmeyecektir.
Burada ilk dikkat etmeniz gereken, çıplak ve çok sert yüzeye sahip alanları tercih etmemeniz. Böyle bir yerde kayıt yapıyorsanız sesiniz langırt makinesinin çarpma sesi gibi çıkabilir. :) Ama yumuşak yüzeyler bu durumu engelleyecektir. Şöyle düşünün, çıplak sesle konuştuğunuzda bile, yatak odasında ya da banyoda çıkan ses hangisi daha yumuşak çıkıyor? İşte evde kendinize bir alan yaratacaksanız ilk dikkat etmeniz gereken nokta bu.
Sesi yumuşatacağınız bir alan yaratmak.
Geçici Bir Alan Yaratmak!
Aile evindesiniz ya da bir ev arkadaşınız var... Tek başına yaşıyor olsanız bile evde stüdyo kurmak için ekstra bir odaya sahip olmayabilirsiniz. O zaman da devreye yaratıcılığınız girecek. Öncelikle var olan ortamlarda neler yapabileceğinizi düşünün. Yani lokalize olarak tedavi etmeyi... Kayıt için yumuşak ortamları tercih etmeniz gerektiğini söylemiştik. Öncelikle bu ortamı yaratmaya özen gösterin. Mesela, mikrofon askınızın üzerini yumuşak cisimlerle kaplayabilir ya da odanızda var olan sert yüzeyleri yumuşak materyalerle kaplayabilirsiniz. Önceliğiniz sesi iyileştirmek... ama bunu yaparken de, kayıt yaparken kendi rahatınızı ve konforunuzu da atlamayın.
Mobil Stüdyo Yaratmak!
Biraz daha geniş bir alan yaratacaksanız eğer kendinize, ses değişkenlerini işin içine katarak küçük bir kayıt stüdyosu kurabilirsiniz. Küçük akustik panoları ya da akustik battaniyesi ile evinizin bir köşesinde stüdyo yaratabilirsiniz. Ama bunları yapabilmeniz için biraz daha geniş alana ihtiyacınız olacağını unutmayın.
Kalıcı Bir Kurulum Yaratmak!
Evde boş bir odanız var ve gerekli şartları yaratmak içinde maddi imkana sahipseniz o zaman bütçenize ve rahatınıza göre bir stüdyo tasarlayabilirsiniz. Duvarınızı köpük panolar ile kendinize uygun bir ses akustiği olan bir ortam yaratabilirsiniz.
Eğer odanızı baştan tasarlayacaksanız dikkat etmeniz gereken başka noktalarda var.
Ortak duvarlardan ses geçirmeyen bir oda
Odadaki pencerenin konumu. (Cadde, sokak sesi)
Odanın içinde gürültü yapacak başka şeyler var mı?
Bunları da işin içine katarak kendinize bir stüdyo oluşturabilirsiniz...
Kolay Gelsin!
Kaynak: www.thepodcastarea.com
Comments