top of page
Podcast ajansı podcast bpt

SMART Hedefler İle Podcast Yayıncılığı

Podcast yayıncılığına ilk başlandığınız zaman, ilk aşamalarda az dinlenmeyi ve dinleyicilerden geri bildirim almamayı göze almanız gerekiyor. İlk başlarda o yüzden doğru işi yapıyor musunuz yapmıyor musunuz emin olmakta zorlanabilirsiniz. Dijital dünyaya bir şeyler yapmanın tuhaf taraflarından biri de aslında budur. Kendi başarınızı kendinizin tanımlamanız gerekiyor. Ama bu tanımlama "Türkiye de en çok dinlenen podcaster olacağım, çok büyük bir üne sahip olacak" şeklinde ifade etmek değil aslında. Evet bu bir hedef ama bugün anlatacaklarımla Podcaster olma yolunda belki de kendine bir çerçeleveme yönetimi geliştireceksin. SMART GOALS! "beyaz yakalı" tabiriyle, birçok kişisel gelişim seminerleri, eğitimlerde anlatılan, sosyal medya ve dijital medya da sıkça karşımıza çıkan bir yöntemden bahsedeceğim. Bir yola girdin, kendin için ya da işin için koyduğun hedeflerin var. İstediğin başarıya ulaşmak zaman alacak belki bunu biliyorsun ama doğru mu başladım, acaba doğru yolda mıyım gibi çeşitli sorular var kafanda. Şimdi anlatacaklarımla belki buna biraz yardımcı olabilirim. Peki nedir Smart Tekniği? Sözlük anlamı ile Smart, hedeflerinizin yönlendirebilir olması için kullanabileceğiniz bir kısaltmadır. Podcast yayınında başarılı olmak için koyduğunuz hedeflerde, net ve erişebilir olması için bunların her birinin olması ve tanımlanması gerekmektedir.

1. Spesific:Spesifik

2. Measurable: Ölçülebilir

3. Achievable: Ulaşılabilir

4. Relevant: İlgili

5. Time-Bound: Zaman Sınırlı


Spesifik


Yayınıza başlarken koyduğunuz hedeflerin genel ve soyut ifadelerden oluşup oluşmadığına dikkat edin. Aslında bir hedef koyarken ki genel problem bu oluyor. Çıktığımız yolda aldığımız kararların niyet mi yoksa hedef mi olup olmadığına karar veremiyoruz. Çok başarılı bir Podcaster olacağımla, alanımda bildiklerimi gerekli olan bir dille anlatıp bir kitleye erişeceğim, bu alandaki boşluğu değerlendireceğim arasında büyük bir fark vardır. Niyet yola çıkmadan aldığın ama deneyimden kaçtığını teslim ederken, hedef spesifik ayrıntıları içinde barındırır. Yapmak istemekle, hayata geçirmek noktasında sıkıntı yaşamadan yapmak...

Ölçülebilirlik


Ortaya koyduğun hedef sayılarla belirlenebilir olmalıdır. Sayının ölçülebilir bir gücü var. Bu da aslında somutlaştırmana fırsat veriyor. Yayının hedefini belirledin, ben haftada bir Podcast yayınlayacağım. Ya da yayınıma hafta 2 saat ayırıp, metin yazıp, alanımla ilgili çalışmalar yapıp yayınımın kalitesini yükselteceğim gibi hedefler ikinci adıma taşıyacaktır sizi.


Uygulanabilirlik


Türk insanın tipik bir özelliği var; gaza gelmek... Başladığı işi en iyi yapmanın ona en fazla eforu harcamakla gerçekleştiğine inan bir toplumuz. Bu bir yerde doğru, yaptığın her neyse ona fazla mesai ve emek harcamak gerekiyor ama uygulanabilir olmasına dikkat etmek gerekli. Bir podcast yayına başladın, hedefin hafta da üç bölüm yüklemek, bunun için gerekli zaman, materyal ve efora sahipsin ama ilk zamanlarda yaptığını ileriye taşıyabilecek misin? İlerleyen süreçlerde bu kadar zamana ve enerjiye sahip olacak mısın. Belki senin hafta da bir ya da iki hafta da bir yayın yapacak kadar zamanın var... Bunları düşünerek hedefinize artı bir değer katmanız daha sürdürebilir olacaktır. Bir de aksama yaşama durumunda genellikle, durumu revize etmek yerine tamamen bırakma eğiliminde oluyoruz bu da zaten yapılan işi bırakmanıza sebep oluyor. O yüzden rutin haline getireceğiniz bir yola çıkın... Gaza gelmeden... Türk insanın tipik özeliği gaza gelmek.


İlgili


Hedefin hayallerle ilgisi olmalı. Eğer çıktığınız yolda farklılık yaratmak gibi bir amacınız varsa, çok dağılmadan, yörüngenden çıkmadan yapmalısınız... Yani, yayınıza başlarken hayalliniz neyse iki ay sonrada ona cevap verebilir olun. Ben bunu niçin yapıyorumdan çıkmadan devam edin.


Zamanlama


Zamanlama aslında zaman yönetimiyle bağlantılı bir durum. Sen yayına başlarken kendine zaman kısıtı olarak bir hedef koydun hedefinin zaman kısıtı bir yıl belki onu kendi iş yapma kapasitene göre bölerek ana hedefine ulaşmaya çalışman yolda zaman kaybettiğini düşündüğünüz zaman size kendinizi onarmak için fırsat verecektir. Hedef belirleme ve uygulama toplum ölçeğinde potansiyeli ortaya çıkarma açısında büyük bir engel, bunu doğru olarak yapmak içinizde olan potansiyeli doğru ve verimli bir şekilde kullanmanızı sağlayacaktır.

bottom of page