top of page

2020'de Neden Podcast Dünyası Bu Kadar Hareketlendi?

Önceden adını çok da duymasak da varlığını bildiğimiz son dönemlerde de adından sıkça bahsettiren Podcastlerin neden bu kadar popüler olduğu hakkında olacak bu yazı. Ne kadar bir kesim tarafından daha yeni bir platform olduğu düşünülse de aslında o kadar yeni bir oluşum değil. Peki şimdi neden bu kadar popüler oldu?


1.Erişim Kolaydır


Akıllı telefonunuz, tabletiniz ya da bilgisayarınızdan hemen hemen hiç çaba harcamadan Podcast yayınlarına ulaşabilirsiniz. Google dinlemek istediğiniz Podcast yayının adını yazdığınızda karşınıza çıkan arama sonuçlarından %99'u size ücretsiz hizmet sağlayacaktır. Sadece Spotify gibi nitelikli-özellikli dinleme platformlarına bir ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz ama yine de bu içeriklere ulaşmanıza engel bir durum değildir.


2.İstediklerinizi Dinleyebilirsiniz


Arama çubuğuna yazdığınız içerik hakkında ya da kategori taramalarında bulabileceğiniz yerel yüzlerce Podcast yayına rastlarsınız. İsterseniz bir hikaye dinleyebilir ya da son dönem gündem haberleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. İçerik odaklı bir dönemde yaşıyoruz ve insanlar insanlara istedikleri konular hakkında içerik sunmak içerik üreticilerini ve platformları öne çıkartıyor. Podcastlerin popülaritesi biraz da kullanıcılara istedikleri içerikleri sunmakla ile de alakalı...


3.Kullanıcı Dostu


Bir video içeriği izlediğiniz ya da blog yazısı okuduğunuzda ekran ile sürekli olarak temas halinde olmanız gerekiyor ama Podcast yayınları öyle değil. Siz isterseniz evinizde yemek yapın isterseniz işe-okula giderken dinleyin. Podcast yayınları size her yerde her zaman her koşulda dinlenme kolaylığı sunuyor. Siz sabah vapurda işe giderken kulaklığınızla son gündem haberleriniz dinleyebilir ya da akşam yemek yerken üstün komedi becerileri olan bir Podcaster'ın yayınlarını dinleyerek eğlenebilirsiniz.


4.Samimiyet Oluşur


Bir dizi-film izlediğiniz oradaki karakterler ile bir bağ oluşturursunuz kendinize yakın görürsünüz ya da hoşunuza giden aktörlerle bir aktarıma geçersiniz ama sonunda onun bir kurgu olduğunu bilirsiniz. Ama konu Podcast olduğunda oradaki karakterlerin-yayıncılar kurgu olmadığını biliyorsunuz. Ayrıca (birçok içerik üreticisinde olduğu gibi) e-posta yoluyla ya da sosyal medya kanaları ile ulaşabilirsiniz. Podcast yayınlarında bir arkadaşınızla bir konu hakkında konuşuyor onun hakkında tartışıyormuşsunuz gibi bir izlenim vardır. Yani aranızda gerçekten bir ilişki kurulabilir.

Artık evde daha fazla zaman geçirirken, ekranların aslında dikkat dağıtıcı bir etkisi olduğunu gibi bir inanç geliştirildi. Bu sebeptendir ki, belki de bu yüzden Podcast 2020 den sonra popülaritesi artan bir platform haline geldi...


bottom of page